Cei mai importanți 10 fotbaliști crescuți de academia Barcelonei

0
149

Cei mai importanți 10 fotbaliști crescuți de academia Barcelonei

Academia de fotbal a lui FC Barcelona este una dintre cele mai prolifice din lume. An de an, de pe porțile „La Masia” ies potențiali campioni europeni și mondiali, care devin, peste timp, legende ale fotbalului.

Dacă nu ne credeți, iată numai zece nume. Concurența pentru un loc în acest top este foarte mare:

Pedro a ajuns la academia „Blaugrana” de la CD San Isidro, echipă din Insulele Canare. Era văzut ca o opțiune pentru echipa secundă, însă calitățile dovedite la antrenamente i-au atras atenția lui Pep Guardiola, care l-a promovat în scurt timp la prima echipă, unde a câștigat statutul de jucător de bază. În sezonul 2018-2019, Pedro a devenit primul fotbalist care a înscris în șase competiții intercluburi în același an.

Mauro Icardi, actualul star al lui Paris Saint-Germain și al naționalei Argentinei, s-a format tot la  grupele de copii și juniori ale lui FC Barcelona. Puțini microbiști cunosc acest detaliu. Icardi a refuzat oferte de la Real Madrid, Arsenal și Liverpool pentru a veni la clubul unde era Messi. Nu a fost considerat suficient de bun pentru prima echipă, așa că în 2011 a ales să plece în Italia, Sampdoria plătind pe el 400.000 de euro (în prezent este cotat la 35 de milioane).

Gerard Pique este pentru FC Barcelona cam ce a fost Paolo Maldini pentru AC Milan, cu un mic amendament. El a avut o „sincopă” de patru ani, între 2004 și 2008, când a fost plecat la Manchester United. „Diavolii” l-au luat gratis și l-au vândut înapoi cu 5 milioane de euro. „Căpitanul” a jucat în aceeași echipă la tineret cu Messi și cu Fabregas, mulți ani evoluând pe poziția de mijlocaș defensiv.

Sergio Busquets este unul dintre cei mai buni mijlocași defensivi ai generației sale. Înainte să ajungă la academia „Barcei”, a trecut pe la grupele de copii de la Badia, Barbera Andalucia, Lleida și Jabac Terrassa, A fost promovat tot de Guardiola în prima echipă, în anul 2008, dar fusese deja remarcat de Vicente del Bosque, care a spus: „Dacă te uiți la meci, nu îl vezi pe Busquets, dar dacă te uiți la Busquets vezi tot meciul”.

Cesc Fabregas a făcut parte din „La Masia” timp de șase ani înainte să plece la Arsenal în 2003, când a considerat că nu avea șanse să se impună la prima echipă la Barcelonei. L-a înlocuit pe Patrick Vieira în primul „unsprezece” al „tunarilor”, ajungând căpitan al acestora. În 2011 s-a întors la FC Barcelona pentru 35 de milioane de euro. Este dublu campion european și mondial cu Spania.

Pep Guardiola, unul dintre cei mai importanți antrenori din ultimul deceniu, s-a format la academia clubului catalan, unde a ajuns pe când avea 13 ani. În mai puțin de șase ani a ajuns să joace în Primera Division. În 1998, Louis van Gaal i-a dat banderola de căpitan, dar trei ani mai târziu a plecat la Brescia, după un sezon marcat de accidentări.

Carles Puyol este un produs sută la sută al Cataluniei, fiind un adevărat idol în rândul copiilor de acolo. A ajuns în „La Masia” în 1995 și a jucat mijlocaș defensiv înainte de a fi reprofilat fundaș (lateral, apoi central). A fost la un pas să plece la Malaga, dar transferul s-a anulat în ultimul moment.

Andres Iniesta a fost adus de la academia lui Albacete pe când avea 12 ani. A urcat an de an în ochii antrenorilor, iar la 18 ani, în 2002, a debutat pentru echipa mare a lui FC Barcelona. Este cel mai titrat fotbalist spaniol, câștigând 35 de trofee, inclusiv 3 Ligi ale Campionilor. A marcat decisiv în finala Cupei Mondiale din 2010, contra Olandei, aducând ibericilor un nou titlu.

Xavi este, în prezent, antrenorul lui FC Barcelona, fiind primit pe „Nou Camp” ca un adevărat rege. Avea numai 10 ani când a pășit pe porțile academiei clubului. Pe atunci, jocul său nu semăna cu cel al idolului său, Michael Laudrup, ci mai degrabă aducea cu stilul britanic, bărbătesc, al lui Paul Gascoigne. Principiul după care s-a ghidat în viață, dedicându-se echipei, a fost „astăzi este pentru tine, mâine este pentru mine”.

Pe primul loc nu putea fi decât Lionel Messi, considerat cel mai valoros jucător al „Barcei” din toate timpurile. Lionel a venit în Spania în 2001, de la Newell’s Old Boys (Argentina). Avea numai șase ani și era foarte firav, de aceea nutriționiștii clubului i-au acordat o atenție specială. Problemele de creștere au fost depășite, iar Messi a stat la FC Barcelona timp de 20 de ani, timp în care a câștigat tot ce poate câștiga un fotbalist la cel mai înalt nivel.

În acest an, a plecat la Paris Saint Germain și poți paria pe golurile marcate de el la agenții online sau terestre. Dacă pariezi online, poți vedea pe Internet dacă ai câștigat, așa cum verifici bilet pe Mozzart 

În ceea ce privește „La Masia”, nu putem spune decât că povestea continuă. Pedri, cel mai bun tânăr jucător al Euro 2020, a petrecut și el un timp la academie.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + sixteen =